Jenny Madestam, statsvetare. Foto: Staffan Löwstedt, Svd

Därför är bilden på Tess viktig i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Kontraster och en symbol för demokratin. De komponenterna bedömer statsvetaren Jenny Madestam som avgörande för att bilden på Tess Asplund fått spridning.

Bilden från 1:a maj i Borlänge visar hur Tess Asplund, med en höjd knuten näve, står i vägen för tre män som demonstrerar för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Det är en bild med väldigt starka kontraster, både i personernas utseenden och åsikter. Det är det som är unikt, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Jämför med ”Kvinnan med handväskan”

Precis som många gjort i sociala medier jämför hon bilden med Hans Runessons foto ”Kvinnan med handväskan”, från en demonstration i Växjö 1985.

– Jag tror att det kan finnas ett behov av en ny sådan bild, och jag kan tänka mig att Tess hade bilden i bakhuvudet när hon klev fram, säger Jenny Madestam.

Hon berättar också att de studenter hon undervisar brukar använda ”Kvinnan med handväskan” på grund av dess symboliska innebörd.

– Den är en symbol för den svenska demokratin. Åsikter står mot varandra och de får uttryckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Mer i ämnet