Därför öppnar en ny butik i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

15-20 ungdomar med olika typer av sociala problem och psykiska funktionsnedsättningar som står långt ifrån arbetsmarknaden får nu chans till en nystart i livet. Det sker genom ett nyöppnad butik i Kvarnsveden i Borlänge.

23-årige Pontus är en av de ungdomarna som nu har möjlighet att jobba på ett riktigt jobb för första gången i sitt liv. SVT träffade honom under tiden när han jobbade och han var väldigt glad.

– Jo, det är mycket bättre när man jobbar och inte står bara hem och gör ingenting, säger han.

Drivs av kommunen

Butiken drivs av Borlänge Kommun. Man säljer kläder, skor, prydnadssaker och mycket annat.

Butiken är en del av det så kallade Forumprojektet som satts igång för att hjälpa ungdomar som Pontus och Robin.

Handledare för ungdomarna är Ola Svanström. Han har själv personlig erfarenhet av hur viktigt ett jobb kan vara för att få tillbaka ett meningsfullt liv.

– Det är svårt att beskriva lyckan när man jobbar så här när man under många år varit hemma och bara väntat på att dö, säger Ola.

Fond används för första gången

Butiken finansieras av Borlänge kommun, som för första gången öppnar sin sociala investeringsfond. 1,9 miljoner kronor ska användas till projektet där ungdomarna ska få möjlighet att komma närmare arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.