Stulna Evertsbergs-skulpturer visades upp

Uppdaterad
Publicerad

De medeltida kyrkoskulpturer som stals från Evertsbergs kapell för två år sen är nu på väg tillbaka.

Under fredagen visades en del av föremålen vid en presskonferens i Västerås, där de som kom tjuven på spåren också medverkade.

– Det är en glädje för alla att få tillbaka skulpturerna, det hade vi inte kunnat drömma om, säger Ulla-Britt Emanuelsson vid Älvdalens församling.

Det var hösten 2013 som bland annat 10 apostlar, ett skrin och ett krucifix stals från Evertsbergs kapell utanför Älvdalen.

Länge trodde man att stölden skulle förbli ouppklarad, men en tysk konsthistoriker gav ett genombrott i utredningen. I en tysk auktionstidning upptäckta han delar av föremålen som sedan hittats utspridda över Europa.

– Det är uppenbart att det är helt unika förmeål, de är över 500 år gamla och vi kan spåra dem från Leksands kyrka redan från 1600-talet, John Rothlind, antikvarie vid Västerås stift.

Föremålen är i förhållande bra skick, ingen är direkt skadad även om det på vissa har avlägsnats färg.

En man i 60-årsåldern från Spanien sitter sedan i somras häktad för stölden. Utredningen omfattar förutom stölden i Evertsberg också nio andra stölder från svenska kyrkor och hembygdsgårdar.

– Evertsbergsstölden var startpunkten på att vi hittade igen de här och kunde börja nysta i de andra stölderna, säger Anna Güthlein, antikvarie vid Västerås stift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.