Christer Carlsson (M) och Ulf Berg (M), oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

De vill ha bättre stöd vid dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

De moderata oppositionsråden i Landstinget Dalarna vill att anhöriga och sjukvårdspersonal ska kunna få stöd oavsett var ett dödsfall sker.

De moderata oppositionsråden i Landstinget Dalarna – Ulf Berg och Christer Carlsson – föreslår i en motion att landstinget och de religiösa samfunden ska utarbeta rutiner så att anhöriga och sjukvårdspersonal kan få stöd oavsett var ett dödsfall sker.

De båda politikerna konstaterar att det vid Falu lasarett finns en sjukhuskyrka som har beredskap dygnet runt, men att något liknande inte finns på andra ställen i länet.

Ett undantag är de palliativa teamen, som ger vård i hemmet i livets slutskede. Efter dödsfall så ger teamet stöd till anhöriga.

Motionen om anhörigstöd togs emot på landstingsfullmäktiges möte på måndagen och ska nu behandlas av tjänstemän innan den kommer tillbaka till landstingsfullmäktige för beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.