Foto: Bengterik Busk/SVT

Demonstrerade mot skärpta regler

Uppdaterad
Publicerad

Under parollen ”assistans är frihet” genomfördes idag – på internationella funktionshinderdagen -  demonstrationer på 25 platser i landet, bland annat i Falun, mot regeringens skärpta riktlinjer när det gäller rätt till assistans.

Syftet med de skärpta reglerna var att minska fusket med assistansersättning. Men det har också lett till att personer fått stödet indraget eller minskat trots att behovet inte ändrats.

– Vi har samlats här idag för att rädda LSS-reformen, sa en av talarna på Stora torget i Falun.

Några hundratals demonstranter, många med plakat, hade samlats på torget nedanför Falu Kristine kyrka. Flera av demonstranterna kunde vara med tack vare sina assistenter.

– Tack vare mina assistenter kan jag träna, leva, äta, leka ...  stod det på det plakat som unge Alvin och hans assistent hade med sig till demonstrationen.

Statsrådet Åsa Regnér (S) som är barn- äldre- och jämställdhets­minister har fått mycket kritik sedan reglerna skärptes.

I förra veckan gick hon ut och sa att ambitionen med de nya reglerna har missförståtts.

I en debattartikel i DN  skrev hon att målen med de strängare reglerna ska tydliggöras i regleringsbrevet inför nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.