Foto: Bengterik Busk/SVT

Snabbguide: det här är Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna är befolkningsmässigt det näst minsta av de sex län som föreslås ingå i Region Svealand – men till ytan är det störst!

Länet, som består av 15 kommuner, är det enda av dessa sex län som gränsar till ett annat land. Dalarna och Norge, som inte är medlem i EU, har sedan gammalt samarbete över gränsen, bland annat när det gäller räddningstjänst.

Flygplats i Sälen

Dalarna är ett stort turistlän med stora vinteranläggningar i framför allt Idre och Sälen. I Sälen-fjällen, nära norska gränsen, planeras en flygplats som ska kunna ta emot charterturister till både Dalarna och norska Trysil.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Idag finns det två fullvärdiga akutsjukhus i Dalarna, i Mora och i Falun. Förlossning finns numera bara i Falun. Landstinget Dalarna har i många år redovisat stora minusresultat. Förra året klubbade politikerna i landstingsfullmäktige igenom två sparpaket på tillsammans cirka 700 miljoner kronor. Vårdplatser stängs, stafettsjuksköterskor anställs inte längre, läkarmottagningar som bara var bemannade med läkare vissa dagar har stängts och dessutom ska antalet tjänster i Landstinget minskas med 600 stycken.

Ambulanshelikopter

Landstinget satsar sig också ur krisen. Man har investerat i en ambulanshelikopter. Den är stationerad i Mora och i drift sedan i somras. Landstinget styrs idag av S, V och MP med stöd av C.

Dalarna saknar universitet men här finns Högskolan Dalarna, den finns både i Falun och i Borlänge. Nu har rektorn tillsatt en utredning som ska ta reda på vad det blir för konsekvenser om högskolans verksamhet i Borlänge flyttas till Falun, så att Högskolan finns på ett och samma ställe. Det är en utredning som har vållat heta känslor i framförallt Borlänge.

Falun är residensstad

Några stora arbetsgivare i Dalarna, förutom Landstinget och fjällanläggningarna är t ex;  ABB i Ludvika, Outokumpu i Avesta, SSAB, Kvarnsvedens pappersbruk och Trafikverket i Borlänge.

Residensstad är Falun som är ungefär jämnstor med grannstaden Borlänge.

De sex länen

Antal invånare:

Uppsala 356.612

Örebro 292.214

Sörmland 285.732

Gävleborg 282.995

Dalarna 282.297

Västmanland 265.505

(SCB 30 juni 2016)

Ytstorlek i kvadratkilometer:

Dalarna 28 030

Gävleborg 18 119

Örebro 8 504

Uppsala 8 192

Sörmland 6 076

Västmanland 5 118

(Wikipedia)

Landstingsskatt 2016:

Uppsala 11,71

Örebro 11,55

Gävleborg 11,51

Dalarna 11,16

Västmanland 10,88

Sörmland 10,77

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet