Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är något man brinner för” – följ med in på Hagagymnasiet och hör vilka ämnen eleverna skulle driva om de var riktiga parlamentsledamöter. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Det känns mäktigt” – Borlängeklass åker på unik resa till EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Hårt arbete under EU-dagen i fjol lönade sig. En gymnasieklass från Hagagymnasiet i Borlänge åker snart som enda klass i Sverige till EU-parlamentet i Strasbourg för att prova att vara EU-parlamentariker för en dag.

– Det känns mäktigt på något sätt, säger Hilal Yurek från Sa22a, samhällsvetenskapsprogrammet.

I fjol uppmärksammade klassen EU-dagen under tre dagar. Riksdags- och kommunpolitiker bjöds in till debatt. Försvarsmakten besökte skolan, liksom utrikeskorren Bert Sundström.

EU-val 2024

– När vi skickade in vad vi hade gjort till parlamentet tyckte de att det här borde uppmärksammas, säger gymnasieläraren och EU-skolambassadören Torbjörn Forsberg.

Åker som enda svenska klass

Klassen får nu som enda svenska klass besöka EU-parlamentet genom Euroscolaprogrammet. Tillsammans med skolklasser från 21 andra länder kommer gymnasieklassen från Borlänge att delta under en dag med temat jämställdhet i parlamentet i Strasbourg.

– Det är fantastiskt, framförallt för eleverna, många av dem kommer bära med sig det här resten av livet och det kommer jag också göra, säger Torbjörn Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet