”Spice är ingen drog – det är ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har träffat ”Johan” som för en dryg vecka sedan överdoserade drogen Spice och tappade medvetandet.

– Spice är det värsta jag har tagit, säger han.

Han har missbrukat droger sedan han var 14 år gammal, ibland med korta uppehåll. För en dryg vecka sedan överdoserade han drogen Spice och vill aldrig mer ta den.

– Jag ramlade bara ihop, kunde inte röra armarna och polarna fick hjälpa mig att sätta mig upp. Jag var som förlamad, men det minns jag inte för jag tappade medvetandet, säger han till SVT Nyheter.

Gävledala – Spice

Han beskriver drogen som extra skitig och nyckfyll. Med sitt intensiva och starka rus kallar han den för en mardröm. Det värsta han tagit.

– Jag tror den är tillverkad så att man hela tiden vill ha mer, kicken är så intensiv och håller bara i 20 minuter. Sedan vill man dit igen. Men nu fick jag se med egna ögon att det fan är är farligt. Det var läskigt, jag är glad att jag sitter här nu i alla fall, säger ”Johan”.

”Som att man förgiftar sig själv”

Idag fick ”Johan” träffa David Ahlsköld, en av ungdomsledarna på Unga kris, som även han har varit beroende av drogen. David är idag drogfri och använder sina erfarenheter för att hjälpa ungdomar i deras drogproblem.

– Spice känns mer som man förgiftar sig själv och har en abstinens som inte går att jämföra med andra droger. När jag missbrukade den tog det ungefär en timme eller två innan man började bli sjuk av avtändningen och ville ha mer. Jag vaknade på nätterna och var tvungen att röka för att kunna sova vidare, säger David Ahlsköld.

David Ahlsköld upplever att det finns en annan acceptans bland ungdomar i dag för både cannabis och spice, den senare eftersom den inte är olaglig i Sverige – och för att tillgängligheten är så stor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Spice

Mer i ämnet