Foto: TT/Anders Wiklund, Arkiv

Domen: hovrätten avslog Eklunds överklagan för fort

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt måste på nytt pröva om livstidsdömde Anders Eklund ska få behålla hela det skadestånd på 40 000 kronor som han fått för en tidigare misshandel på Norrtäljeanstalten. Detta på grund av ett rättegångsfel.

Halva summan har utmätts av kronofogden, som delbetalning på den skuld som Eklund har till samhället på drygt 1,2 miljoner kronor.

Men Eklund, dömd för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren, överklagade utmätningen till Skaraborgs tingsrätt som gick på kronofogdens linje – varpå Eklund även överklagade tingsrättens ärende.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Tog ej upp ärendet – men måste nu ta om det

Göta hovrätt beslutade sig inte för att ta upp ärendet, men nu har Högsta domstolen kommit fram till att hovrätten fattade sitt beslut innan alla handlingar från Eklund kommit in.

Därför skickas fallet tillbaka till hovrätten för ny prövning.

– Vi menar att man måste ta hänsyn till hans begränsade intjäningsförmåga. Han har inga möjligheter att försörja sig under överskådlig tid, säger Anders Eklunds juridiska ombud Hanna Lindblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet