Foto: Patrik Qvicker/SVT

3,5 års fängelse för dödsmisshandeln i Malung

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige man från Malung som åtalats för att dödat sin egen bror dömdes i dag av Mora tingsrätt till 3,5 års fängelse.

Rätten menar att det inte handlar om dråp utan grov misshandel och vållande till annans död och sänker dessutom det tänkta straffet med 6 månader för att 45-åringen blev provocerad av sin bror.

Slog ihjäl sin bror med slägga

Det var mitten av september som 45-åringen slog ihjäl sin bror med en slägga i en verkstadslokal i Malung.

Dalarna – Misstänkt mord i Malung 2016

Det hade föregåtts av att den 40-årige brodern precis som åtskilliga gånger tidigare, berusad krävt pengar av sin bror, varit allmänt otrevligt och dessutom vägrat lämna lokalen.

Efter nästan en timmes tjat tog 45-åringen fram en slägga och slog den i huvudet på brodern.

Ett vittne såg allt. Och enligt 45-åringen själv och även andra vittnen var dådet en följd av åratal av tjat, hot och trakasserier från brodern som själv var dömd för flera brott.

Läs även: ”Till sist blev jag så förbannad så jag slog till honom”

Anmäldes först som en olyckshändelse

Till en början anmäldes dödsfallet som en olyckshändelse – att brodern hade fallit från tre meters höjd och slagit sig i huvudet. Men ambulanspersonalen misstänkte att det inte handlade om någon olycka och larmade själva polisen.

40-åringen fördes senare till akademiska sjukhuset i Uppsala där han avled av sina skador innan polisen kunde förhöra honom.

45-åringen medgav senare att han dödat sin bror, att det inte var någon olyckshändelse, och han åtalades för dråp alternativt grovt vållande till annans död.

Vittnet som fanns i lokalen har i förhör bekräftat hur dådet gick till – att 45-åringen tog tag i en slägga och sedan lät den falla i huvudet på brodern.

Fanns vissa förmildrande omständigheter

Rättegången hölls vid Mora tingsrätt förra veckan och även åklagaren tyckte då det att det fanns vissa förmildrande omständigheter bakom dödsmisshandeln.

Om det skulle bedömas som dråp tyckte han att att det räckte med det lägsta möjliga straffet för dråp som är sex års fängelse. I andra hand yrkade han på tre års fängelse.

Försattes på fri fot

Efter rättegången försattes 45-årigen på fri fot något som redan då var ett tecken på att straffet skulle bli av det lindrigare slaget – att det inte skulle handla om något dråp där häkting är obligatoriskt.

På tisdagen kom alltså domen. Tingsrätten dömer 45-åringen till 3,5 års fängelse.

Hade verkligen blivit provocerad

Mora tingsrätt menar i sin dom att 45-åringen verkligen blivit provocerad. Rätten menar att det var ett snabbt infall att slå släggan i huvudet för att tyst på sin bror. Men domstolen menar också att 45-åringen inte kunde veta att brodern skulle dö av slaget i huvudet och det därför inte kan handla om dråp utan om grov misshandel och vållande till annans död.

Mora tingsrätt håller med om att det finns förmildrande omständigheter och sänker straffet med 6 månader just för att dådet föregicks av en provokation. Annars skulle 45-åringen ha dömts till fyra års fängelse.

Den dödade 40-åringens sambo och far får enligt domen ett skadestånd på 30.000 kronor var av 45-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Misstänkt mord i Malung 2016

Mer i ämnet