Dövas dag firas i Leksand i helgen. Bilden är från Melodifestivalen 2013 då barn från Manillaskolan stod på scenen. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Dövas dag firas i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

700 personer firar dagen då allt sker på de dövas villkor

Idag inleds firandet av Dövas dag i Leksand. 700 personer från hela landet väntas till hockeyarenan i Leksand för bland annat workshops och utsällningar. – Allt på teckenspråk.

Historiskt har evenemanget varit höjdpunkten på året för alla döva då allt sker på teckenspråk och på dövas villkor.

Att vara en minoritet och med ett språk som är visuellt är möjligheten att träffas på en och samma plats avgörande för att fullt ut kunna delta på dövas villkor.

– Det brukar vara rätt kul att se hur hörande som inte kan teckenspråk blir en minoritet som får anpassa sig efter oss döva, säger Charlotta Digerstam som är en av de som är med i arrangörsstaben.

Dövas dag arrangeras en gång om året och i år är det alltså Leksands tur att vara värd för evenemanget. Firandet pågår under hela helgen, bland annat kommer Västanviks folkhögskola att visa upp sin verksamhet på söndag.

Det kommer att finnas teckenspråkstolkar att tillgå för den som vill ta del av att utbudet av föreläsningar och workshops.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.