Foto: SVT

Dragkampen om Högskolan Dalarna har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare överenskommelser om två utbildningsorter – socialdemokratiska ledningen i Borlänge anklagar partikollegor i Falun för att jobba för en flytt av Högskolan Dalarna till Falun.

Ett ”rosornas krig” har nu startat, där den socialdemokratiska ledningen i Borlänge anklagar partikollegorna i Falun för att jobba aktivt för att Högskolan ska lämna Borlänge.

”Högskolan för liten för två orter”

I november gick Högskolan Dalarnas ledning ut och sa att högskolan är för liten för att delas på två orter, Falun och Borlänge, därför ville man samla all verksamhet i Falun.

Högskolan Dalarna

Frågan om lokaliseringen utreds just nu och beslut ska fattas under senhösten.

Erbjudande om lokaler i Falun

Men Falu kommun har redan erbjudit Högskolan ett färdigt paket för byggande av nya lokaler och studentbostäder, något som fått kommunalrådet i Borlänge att gå i taket.

– Falun har enligt egen utsago valt att inte ta ställning i frågan. Men Falun tar inte bara ställning, för oss känns det som om ni jobbar aktivt för att Högskolan ska lämna Borlänge, skriver kommunalrådet Jan Bohman (S) upprört i ett öppet brev till kommunledningen i Falun.

Dragkampen igång

Ja, dragkampen är igång, trots tidigare överenskommelser om två utbildningsorter. Även det socialdemokratiska partidistriktet har tagit ställning för att ha Högskolan kvar i både Falun och Borlänge – Rosornas krig är ett faktum eftersom bägge kommunerna har (S)-styre.

– Det här är i första hand en fråga för Högskolans ledning, det är deras styrelse som beslutar utifrån vad som är bäst för Högskolan Dalarnas utveckling, säger Jonny Gahnshag (S) ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Falu kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet