Foto: TT

Dragspelskung får egen platta

Uppdaterad
Publicerad

Carl Jularbo, spelmannen som skapat några av de folkkäraste visorna i Sverige, hedras på fredag med en egen platta i Avesta centrum.

– Att få avtäcka plattan över Carl Jularbo känns mycket hedrande och är ett bevis över att en av Skandinaviens största spelmän och dragspelare hedras även av sin hemstad, säger Carl Jularbos barnbarn Lena Jularbo Brauner, som kommer att avtäcka plattan.

Carl Jularbo sällar sig i och med ceremonin till den skara Avestaprofiler som tidigare hedrats i stadens centrum med en platta. Tony Rickardsson, Niklas Lidström, Eva Engdahl och Kerstin Larsson Englund hör till de som sedan tidigare finns där.

De visor som Carl Jularbo skrev spelas fortfarande. Drömmen om Elin hörde till en av de mest populära när allmänheten 2015 fick rösta fram förslag på visor till Allsång på Skansen.

Carl Jularbos platta avtäcks på fredag klockan 16.30 vid en ceremoni med musik av olika lokala artister.

Carl Jularbo

Carl Jularbo föddes 1893 i Östanbyn i Folkärna socken. Redan som femåring inledde han sin musikerkarriär.

Under sina ungdomsår vann han enligt uppgift 158 dragspelstävlingar och blev på så vis också en välkommen artist i folkparkerna och i radion. Han anses ha haft en mycket utpräglad stil som i sin tur präglade den svenska dragspelstraditionen.

Än i dag anses han ha det skandinaviska rekordet i inspelade titlar: 1577 stycken.

Källa: Avesta kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.