Drygt 900 asylsökande i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

De nya boendena i Fredriksberg innebär att det nu finns drygt 900 platser för asylsökande i Ludvika kommun.

Det är tillgången på lediga rum och näringsidkares önskan att hyra ut som till stor del styr var de flyktingar som nu söker sig till Sverige hamnar. I Ludvika har Migrationsverket sammanlagt 909 platser på sju olika asylboenden, varav 391 platser finns i Fredriksberg. Dit har hittills ett par hundra flyktingar kommit.

– Vi har kontroll på läget och beredskap för de asylsökande som kommer just nu, säger Ludvika kommuns tillförordnade kommunchef Jan Lindström.

#flykt

Att ta hand om flyktingarna ska enligt kommunen inte innebära någon större kostnad. Men en kostnad som väntas öka är busstrafiken mellan Fredriksberg och Ludvika, en sträcka på sex mil.

– Den har varit mycket anpassad till skolans behov och tider. Nu ser det ut att behövas flera turer på dagtid. Det är en fråga som kommunen ska diskutera med Dalatrafik i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet