Efter fem månader i Sverige – nu lär han andra svenska

Uppdaterad
Publicerad

Peyman Khateri har till stor del lärt sig svenska på egen hand. Nu håller han svenskaklasser på biblioteket i Älvdalen.

Peyman Khatero kom till Sverige från Afghanistan för ungefär fem månader sen. Han har lärt sig svenska till stor del på egen hand genom att titta på svenska filmer.

För ungefär en månad sen började han med svenskaklasser på biblioteket i Älvdalen.

– Det är mycket bra att jag kan hjälpa dem eftersom det är mycket folk från Afghanistan eller Iran i Sverige.

Från asylboendet i Trängslet

De allra flesta som kommer till svenskaklassen bor på asylboendet i Trängslet eller på boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Flera av dem har försökt att lära sig svenska genom andra kurser. Då har de haft lärare som inte pratat samma modersmål, persiska, vilket har gjort det svårt att lära in de svenska orden när de inte vet vad orden betyder.

– Jag är jätteglad för att han är från Afgahnistan och kan förklara svenskan på persiska för mig. Det gör det mycket lättare, säger Soghra Kargari.

Peyman bestämmer

Biblioteket har hjälpt till med att skaffa fram en whiteboardtavla och pennor till svenskaklasserna. Sen är det Peyman som bestämmer innehållet, den här dagen har de bland annat öva på att berätta sitt namn och var de kommer från men också lite grammatik.

– Svenska är sött men lite svårt. Men vi ska prova att lära oss, på bara en månad har vi lärt oss massa saker, berättar Qholam Hassan Amiri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.