Anders Eklund överklagar beslutet som Kronofogden tog om att beslagta en stor del av hans skadestånd. Foto: TT

Eklund överklagar – vill ha tillbaka ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Anders Eklund fick tidigare en ersättning från Kammarkollegiet efter en misshandel som ägde rum för drygt två år sedan. Efter tips från Engla Höglunds mamma Carina beslagtog Kronofogden 28.000 kronor från Eklund. Nu vill Eklund ha tillbaka dem.

Anders Eklund dömdes 2008 för mord och grov våldtäkt på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Han avtjänar nu ett livstidsstraff.

För drygt två år sedan misshandlades Eklund av två andra interner på Norrtäljeanstalten. Misshandeln klassades som grov och Eklund tvingades uppsöka läkarvård för sina skador.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Nyligen fick Eklund en ersättning på 20.000 kronor från Kammarkollegiet, en typ av försäkringsbolag för interner. Eklund har en skuld på över 1,2 miljoner kronor till samhället, varav 500.000 kronor till Brottsoffermyndigheten. Trots detta fick han behålla ersättningen efter misshandeln.

Tipsade Kronofogden

Efter att Engla Höglunds mamma Carina tipsat Kronofogden om att Eklund fått pengar, beslagtog Kronofogden pengarna.

Men nu har Anders Eklund överklagat och menar att han behöver pengarna själv, något Expressen var först med att berätta.

Bland annat skriver Eklund i sin överklagan till Skaraborgs tingsrätt: ”Dessa pengar är inte skadeståndspengar, utan bidragspengar för vård och omsorg av skador efter misshandel i anstalt i Norrtälje.”

Behöver pengarna

Eklund menar att han behöver pengarna för tandvård och till glasögon då han ska ha fått nedsatt syn på ett öga i samband med misshandeln.

”...det skall räcka till vård och glasögon livet ut.”, skriver Anders Eklund.

Carina Höglund hoppas att Kronofogden gör samma bedömning som Brottsoffermyndigheten genom att inte låta Eklund få tillbaka några pengar.

– Jag hoppas inte han får någonting. Han ska inte ha någon guldkant i fängelset, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Inte förvånad

Hon blev dock inte förvånad över att Anders Eklund överklagade Kronofogdens beslut.

– Det var förväntat, det är inga konstigheter, säger hon.

Hon menar att det kryphål som nu finns för skadeståndsskyldiga interner borde ses över.

– Det är bedrövligt att det inte finns någon som kollar att interner får in pengar, det görs en gång om året men då kan de redan ha gjort slut på de pengar de eventuellt får in, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet