Foto: Jessica Gow/TT

Få betalt för att bli lärare

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan testar nya sätt att locka lärarstudenter. Ett nytt program ger studenterna 18.000 kronor i månadslön för att jobba som lärare under utbildningen.

– Det här ger chansen att bli lärare utan att dra på sig studieskulder, säger Inga-Lena Spansk, ordförande för PUD.

PUD, alltså Pedagogiskt Utvecklingscentrum Dalarna, har tillsammans med länets kommuner och högskolans samarbetskommuner utvecklat två betalda lärarutbildningar. Utöver lön finns även möjlighet att ta studielån – om du vill.

Lärarbristen i Dalarna

Allt färre behöriga lärare 

Programmet är ett sätt att locka fler att studera till lärare. Samtidigt råder det stor brist på behöriga lärare i hela landet.

– Jag har sex behöriga lärare som går i pension snart och det kommer att bli svårt att hitta behöriga ersättare, säger Marie-Louise Vösu Wångblad, rektor på Nygårdsskolan i Borlänge. 

Enligt Skolverket är grundskola, förskoleklass och grundsärskola värst drabbade.

I Dalarna är 46,6 procent av alla grundskolelärare obehöriga. Minst andel behöriga lärare finns i Södermanlands län där 57,6 procent av alla grundskolelärare är obehöriga. 

Kommunerna kan nominera

Redan till hösten kan vem som helst söka utbildningen, men det finns också ett till sätt att ta sig in på programmet – kommunerna kan själva nominera personer.

– Det kan handla om personer som jobbar som obehöriga lärare i dag men som kommunen vill göra till behöriga lärare, säger Inga-Lena Spansk.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Dalarna

Mer i ämnet