Mattias Nilsson tävlar i C1 Herr. Foto: Falu kanotklubb

Falukanotister klara för VM

Publicerad

Fyra kanotister från Falu kanotklubb har kvalat till landslaget i kanotslalom och kommer att delta i Junior/U23-VM i Krakow, Polen.

Tävlingarna arrangeras den 11 till 17 juli.

De kanotister från Falun som deltar är 23-årige Johan Strandberg, samt 18-åringarna Vidar Bratt, Amanda Fagerlund och Mattias Nilsson. Johan och Vidar tävlar i klassen K1 Herr, Amanda i K1 Dam och Mattias i C1 Herr.

– Amanda, Mattias och Vidar började paddla nästan samtidigt år 2008-2009 och har följt varandra sedan dess. Det är riktigt roligt att alla tre lyckades kvala till JVM i år, sägertränaren Bo-Marcus Lidström i ett pressmeddelande.

Fakta kanotslalom

Kanotslalom handlar om att paddla snabbt och precis i fors. Man ska på ett ögonblick kunna anpassa sig till variationer som sker hela tiden i strömmen. Vid mästerskap får man inte öva i slalombanan, som består av ca 18 portar som tas i nummerordning. Varje tävlande ska göra sin egen plan och följa sin egen taktik med rätt teknik. På JVM vid första kvalåket går 30 tävlande direkt i semifinal och 10 st vid andra åket. I final kvalar endast 10 st och marginalerna är små.

Källa: Falu kanotklubb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.