Glada nunnor på Birgittagården i Falun. Foto: SVT

Elisabeth Hesselblad från Falun blir helgon

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 juni blir Elisabeth Hesselblad historisk. Då helgonförklaras hon nämligen i Rom.

Elisabeth Hesselblad blir Sveriges andra katolska helgon efter Heliga Birgitta som helgonförklarades 1391. Elisabeth Hesselblad föddes 1870 i Västergötland men bodde elva år i Falun.

– Jag tänker att VM är ingenting i jämförelse. Vi har ett helgon och det är heliga Birgitta. Och nu kommer ett helgon som har vandrat på Faluns gator, som har gått i skola i Falun och haft kamrater här, säger författaren Bo Hellman, som skrivit många texter om Elisabeth Hesselblad.

Och på Birgittagården i Falun är nunnorna glada över att nu få ett datum för ceremonin.

– Det är mycket stor glädje för oss alla. Inte bara för systrarna utan för hela svenska folket, säger syster Viviann.

En lång process

Att bli helgonförklarad eller kanoniserad är en lång process. Personen ska först och främst ha levt ett exemplariskt liv, vilket Hesselblad gjorde enligt påven och all den granskning som genomförts av henne.

Personen ska sedan saligförklaras, vilket bland annat innebär att personen genomfört mirakler. År 2000 skedde saligförklaringen av Elisabeth Hesselblad. Se ett reportage ur arkivet som gjordes inför denna händelse.

Det sista steget är själva kanoniseringen eller helgonförklaringen. Det är en högtidlig ceremoni som förrättas av påven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.