Luftmätare i Falun. Foto: SVT

Falun bland de städer som har sämst luft i landet

Uppdaterad
Publicerad

Falun är en av Sveriges sämsta städer vad gäller luftkvalitet. Men nu ska luftkvaliteten mätas på nytt för att se vilka åtgärder som behöver sättas in.

– Vi har legat för högt, 75 timmar i år när det gäller kvävedioxid, på ett år får det vara högst 175 timmar. Det kan låta högt nu, säger miljöinspektör Anna-Karin Olsson.

– Men värdena blir så här höga bara under vintern när det är inversion. Då trycks den dåliga luften ned och blir kvar i den gryta som Falun ligger i. Därför kommer det bli bättre luft framåt sommaren, säger hon.

Mätningar på gatuplan

Det är först nu som kommunen börjat mäta luftkvaliteten även i gatuplanet. Tidigare har man mätt ovanför hustaken via en ljusstråle som skickas mellan Folkets hus och Kårhuset. De mätningarna har pågått ända sedan 1993 och den nya mätapparaten bekräftar ungefär de hittills mätta värdena, samtidigt som man nu kompletterar med att mäta även luftpartiklar. Små nanopartiklar som kan ge astma, hjärtsjukdomar och lungcancer. De rivs upp av dubbdäcken men effekten kommer med lite eftersläpning, först när all snön smält bort.

– Man kan säga att problemen avlöser varandra. När inversionsproblemet är slut för säsongen så torkar gatorna upp och då blir det halterna av partiklar som går upp istället, under april och maj vanligtvis.

Ingen åtgärdsplan ännu

Ett dussintal andra svenska städer redan gjort åtgärdsplaner för bättre luftkvalitet, antingen för att man måste utifrån gränsvärden eller för att man vill värna invånarnas hälsa. Falun har hittills inte gjort någon sådan plan, utan den kan komma först när mätningarna blir klara efter nyår.

LÄNK: Se mätningarna i realtid

FAKTA – Kvävedioxid

Kvävedioxid i höga doser kan ge luftrörsproblem och sätta ned motståndskraften mot sjukdomar hos människor. I riktigt höga doser är gasen till och med direkt dödlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.