Foto: SVT

Jägareförbundet får inte räkna rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet i Dalarna har erbjudit länsstyrelsen ett samarbete i arbetet med rovdjursinventeringen. Men nu får de nobben och besvikelsen är stor.

Förvaltningen av rovdjursstammen, till exempel hur många djur som ska skjutas under jakten, bygger mycket på allmänhetens observationer. Men på senare år haltar rovdjursinventeringen menar Jägareförbundet.

– Länsstyrelsens fältpersonal har inte haft kapacitet att i vårt stora län kvalitetssäkra spåren som rapporterats in, säger Thomas Björklund, Jägareförbundets ordförande i Dalarna.

Inrapportering av spår har minskat

Förtroendet för länsstyrelsen har därför sjunkit och benägenheten att rapportera in spår minskat. När det gäller till exempel lodjursstammen finns idag inget underlag för mer än halva Dalarna. Jägareförbundet erbjuder sig därför att hjälpa till med spårsäkringen genom att utbilda jägare och markägare i att kvalitetssäkra spår, det vill säga att kunna bedöma spåren som rapporterats in.

– Vi är helt överens med länsstyrelsen om att vi måste ha en fullständig kontroll på populationernas storlek för att ha en god viltförvaltning, säger Björklund.

Sjösätta ny organisation

Men länsstyrelsen har tackat nej. Enligt Björn Forsberg, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen, ser man jägarna som en värdefull samarbetspartner på flera områden. Men när det gäller just rovdjursinventeringen är man i färd med att sjösätta en ny organisation som man tror ska råda bot på problemen.

– Då ser vi verkligen fram emot att de verkligen levererar och klarar det här uppdraget, säger Thomas Björklund, som dock är skeptisk till att länsstyrelsen klarar av att återskapa det förtroende som skadats. Det kommer att ta mycket längre tid nu än om man antagit vårt erbjudande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.