Foto: TT

Femte vargen skjuten

Uppdaterad
Publicerad

En varg sköts i Orsenreviret under lördagen, vilket gör att totalt fem vargar har skjutits av de sex som får skjutas under licensjakten i Dalarna. På söndagen påsköts en sjätte varg, men det är oklart om den dog. Nu ska spårning utföras, och vargjakten har avlysts.

Tidigare under lördagsmorgonen sköts två vargar vid Lövsjön, strax söder om Björbo. En tik som vägde 27 kilo, enligt länsstyrelsens besiktningsman på plats, och en hane som vägde 31 kilo.

– De har besiktat skjutna vargarna nu och de hade gott hull enligt länsstyrelsen, säger SVT Nyheters reporter Anders Hansson som är på plats.

Ytterligare en varg skjuten

Efter lunch sköts ytterligare en varg söder om sjön Ilnen som ligger söder om Nås.

– En annan varg har gått ur jaktområdet nu, så den måste man invänta ska komma tillbaka igen, uppger SVT Nyheters reporter.

Totalt sköts tre vargar under lördagen, vilket betyder att det bara är en kvar att skjuta i Dalarna. Foto: Anders Hansson/SVT

Det här betydde att fem av de totalt sex tillåtna vargar skjutits i Dalarna under licensjakten, men ytterligare en varg blev påskjuten under söndag. Det var dock oklart om den dog. Vargjakten i Dalarna är tills vidare avlyst.

Denna sjätte och sista tillåtna vargen blev påskjuten i Orsen-reviret.

Det skedde i Lindesnäs men det är oklart om vargen träffades. Spårning i morgon måndag väntas ge svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.