En kvinna har omkommit efter måndagens frontalkrock på E10 mellan Riksgränsen och Katterjåkk. Foto: SVT

Kommunalförbund tar över helikoptrarna

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanshelikoptern var under måndagen åter ett ärende på landstingsfullmäktiges sammanträde. Den här gången handlade det om att om-organisera verksamheten och låta kommunalförbundet ta över helikoptrarna och köpa in fler – vilket politikerna rörande eniga om.

Landstingets beslut om att ens skaffa ambulanshelikopter föregick för några år sedan av många hårda diskussioner, där landstingets ekonomi ställdes mot nyttan av helikoptern. Men landstingssledningen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kunde med hjälp av Venterpartiet få igenom beslutet att investera i en helikopter.

Sedan april förra året är den i drift och är stationerad i Mora med cirka 60 uppdrag varje månad.

Kommunalförbund tar över helikoptrar

Det är kommunalförbundet Svensk luftambulans som sköter verksamheten landstingen i Dalarna, Värmland och Uppsala samt region Västra Götaland ingår i. Fast Dalarna, Värmland och Västra Götaland äger sina ambulanshelikoptrar. Uppsala har än så länge avtal med en extern firma.

Svensk luftambulans äger ”bara” reservhelikoptern och nu ville man – mot ersättning till landstingen – ta över ägaransvaret för alla helikoptrar. Gunnar Blomquist, till förordnad förbundschef vid Svensk Luftambulans, fanns på plats vid landstingsfullmäktiges sammanträde i Falun, förklarade önskemålet så här:

– Då kan vi utnyttja helikoptrarna inom förbundet mera effektivt.

Köper in fler – men kostar inte Dalarna något

Svensk luftambulans ville också ha landstingsfullmäktiges ja till att köpa in två nya helikoptrar – en till Västra Götaland som behöver en ny och en till Uppsala vars verkamhet man ska ta över.

Detta röstade ett enigt landstingsfullmäktige ja till och nu får Svensk Luftambulans överta ägaransvaret för Dalarnas helikopter. Ledamöterna röstade också ja till att Svenskt Luftambulans köper nya helikoptrar till Uppsala och Västra Götaland.

Dessa beslut ska, enligt Gunnar Blomquist på Svensk Luftambulans, inte innnebära några extra kostnader för Landstinget Dalarna.

Ambulanshelikoptern i Dalarna

Hälften av alla transporter går till akuten i Falun och 30 procent till Mora, 4 procent till Uppsala, 5 procent till övriga sjukhus som till exempel Gävle eller Örebro. Elva procent av utryckningarna slutar med att patientens liv inte går att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.