En förälder har JO-anmält socialtjänsten i Falun efter att hon inte fått kontakta sin familjehemsplacerade son om att hans pappa dött. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fick inte berätta att pappan dött – JO-anmäler socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En förälder bosatt i Dalarna har JO-anmält socialtjänsten i Falun, då hon menar att hon inte fått berättat för sin familjehemsplacerade son att dennes far dött.

Sonen ska enligt anmälan ska vara familjehemsplacerad på grund av LVU, alltså lagen om vård av unga, och det är under den här tiden som hans far ska ha avlidit. Men på grund av att mamman inte fått ta kontakt med sonen – samtidigt som både socialtjänsten och familjehemmet inte velat meddela sonen om faderns bortgång – så har sonen även missat faderns begravning.

JO-anmäler socialtjänsten

Det är därför som föräldern nu valt att anmäla Falu kommuns socialtjänst till JO, alltså Justiteombudsmannen.  Föräldern menar att socialtjänsten brustit i sin roll och även tagit barnets ”rätt och chans att ta farväl av sin pappa”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.