Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Fick sina träd fällda – grannen erkände

Uppdaterad
Publicerad

Nils Munther fick träd fällda på sin strandtomt när en granne ville ha bättre sjöutsikt. Någon förundersökning inleddes aldrig men Nils tog själv reda på vem som fällt träden. Och den här gången kanske det kommer att utredas.

Nils Munther i Mora har en fin strandtomt vid Siljan. Han hoppas kunna få dispens enligt LIS (landsbygsutveckling i strandnära läge) för att bygga på sin tomt. Enligt en person på länsstyrelsen som Nils pratat med skulle han dock undvika att fälla träd, då det då kunde antas att man ville gynna grannar till tomten för att få bättre läge och utsikt. Han var därför väldigt rädd om sina träd.

Hittade träden fällda

Men i början av förra året upptäckte han att någon fällt några träd på hans mark.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Jag blev ju arg såklart. Jag fick ju inte fälla träd och så händer detta, säger han.

Han gjorde en polisanmälan men den lades ner då det bedömdes som att det inte skulle kunna gå att klara upp. Men enligt Nils finns det två, högst tre grannar som gynnas av detta.

– Det borde ju inte vara så svårt, säger han.

Strax innan midsommar upptäckte han att fler träd fällts. Då sökte han upp en av grannarna som erkände att det var han som fällt träden. Ett av träden användes dessutom som flaggstång.

– Det här kan ju gå helt åt helvete för mig, det här är ju en tomt som är värd mycket pengar, säger han.

Stefan Dangardt är presstalesman på polisen i Region Bergslagen.

Han säger att det gjorts en bedömning att brottet inte skulle kunna klaras upp. Men att en granne skulle ha erkänt trädfällningen är inget som polisen vetat om.

– Jag tycker han ska höra av sig till oss igen så ska vi titta på det, säger Stefan Dangardt.

Men Nils är tveksam.

– Jag har ju pratat med grannen nu och det vore ju tråkigt att bli osams. Det är ju ett år sedan nu, det är synd att det inte gjordes en utredning då, säger han.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet