Foto: SVT

Fler får åka vasaloppet på natten

Publicerad

Nästa år får dubbelt så många skidåkare möjlighet att åka den så kallade Nattvasan. Efter en lyckad premiär höjs maxtaket från 800 till 1500 lag.

Startplatserna till Nattvasan tog slut på en och en halv minut, när försäljningen öppnade förra året. Det stora intresset och positiva omdömen om premiärloppet gör nu att vasaloppsorganisationen väljer att utöka antalet platser till 1500 deltagande lag.

– Vi vill ge fler chansen att ta del av denna, som många kallar det, magiska upplevelse, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef. 

Ovanligt många bröt

800 lag anmälde sig till  premiärloppet. 779  kom till start och 705 lag tog sig i mål.  Förhållandevis många, jämfört med de andra loppen under veckan,  bröt alltså trots att förhållandena i spåret var optimala.  Vasaloppsorganisationens utvärdering visar att det bland handlar om att några av deltagarna hade svårt att få i sig energi på grund av en rubbad dygnsrytm och dels att några lag var ojämna.

Tuff utmaning

– I vissa fall var den ena personen i laget en starkare skidåkare än den andra som då fick kämpa mer för att hålla jämna steg med sin lagkamrat och resultatet blev att han eller hon tog ut sig och gick in i väggen. Tio procent som bryter under så här pass bra förhållanden är en högre siffra än i våra övriga lopp så klart är att det här är en tuff utmaning, säger Tommy Höglund, sportchef Vasaloppet.

På söndag öppnar anmälan för loppen under nästa års vintervecka i Mora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.