Många vill lämna kläder till flyktingarna som kommer till Siljansnäs och Leksand. Foto: Ingrid Asp

Fler flyktingar har anlänt till Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen anlände fler flyktingar till campingen Leksand strand som öppnat upp sina stugor för asylsökande.

Leksands kommun har fått ytterligare ett asylboende sedan campingen Leksand strand AB öppnat upp en av sina stugbyar med plats för 120 asylsökande. På fredagsmorgonen anlände 30 stycken, och under lördagsmorgonen kom uppskattningsvis lika många till fram till boendet.

– Vi tog den första kontakten med Migrationsverket för drygt två veckor sedan och därefter har allt gått mycket snabbt. Processen visar hur akut läget är. Vi har fina och varma stugor som annars står så gott som tomma under vintern. Nu blir de använda av människor som verkligen behöver det, säger Kristin Forsberg, platschef på Leksand Strand AB, i en kommentar till Leksands kommun.

#flykt

Boendet öppnade 30 oktober, och redan två dagar senare, i fredags morse, kom de första asylsökande.

Facebook-gruppen Siljansnäs hjälper drog i gång en insamling av kläder och förnödenheter när flyktingar anlände till Siljansnäs för ett par veckor sedan, och nu fortsätter man genom att hjälpa flyktingarna som kommer till Leksand.

– Det är privatpersoner som kör fram och tillbaka till församlingshemmet med de asylsökande så att de kan få hämta förnödenheter, och allt är så klart gratis, berättar Mona Laurell som är en av initiativtagarna.

Hon förklarar att de som ställer upp och skjutsar ansvarar för att hjälpa de flyktingar de tar med sig till församlingshemmet.

– De får vara som värdar för flyktingarna. De hjälper dem med storlekar och kör också hem dem, säger hon.

Mona Laurell berättar att det varit ett otrolig engagemang bland byborna.

– Folk har gjort helt sagolika insatser. Man önskar att de som skänker får se när någon provar deras gamla byxor och säger ”thank you”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet