Ska träffa minister för att få bukt med barnmorskebrist

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna föds allt fler barn – samtidigt som verksamheten skriker efter barnmorskor. Under tisdagen ska representanter för landstinget träffa sjukvårdsministern för att diskutera hur förlossningsvården kan bli bättre.

År 2016 nådde antalet förlossningar i Dalarna 3.306 barn, vilket är nytt rekord. Det är en ökning med 208 barn. Men bemanningen på förlossningen är inte fler. Just nu är det kris på urtbildade barnmorskor och det är ett växande problem.

– Det är nästa alltid ansträngt när det gäller barnmorskor och inför sommaren jobbar vi hårt nu för att få ihop verksamheten, säger Agneta Romin som är verksamhetschef.

Erbjuder studielön – men facket kritiskt

Landstinget arbetar nu hårt för att vidareutbilda sjuksköterskor till barnmorskor och erbjuder studielön på 25.000 kronor i månaden så sjuksköterskorna slipper ta studielån. Detta är en del av satsningar från regeringens sida och där kvinnors hälsa är i fokus.

Men detta är Vårdförbundet kritiskt till då man menar att landstinget heller ska erbjuda utbildningslön istället, något som skulle innebära att sjuksköterskorna istället skulle kunna få behålla sin lön samtidigt som de utbildar sig.

Träffar sjukvårdsministern

Landstingsrådet Maja Gilbert Westholm (V) ska träffa sjukvårdsminister Gabril Wikström under tisdagen för att diskutera förlossningsvården hörsammar Vårdförbundets kritik.

– Det är ett arbete som vi gör, att vi ska få igång. Det är ett uppdrag som ligger på landstingsdirektörens bord, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att det är det som facket vill ha och det är kanske också det bästa, att man jobbar några dagar i veckan och studerar några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.