”Stereotypmissbrukaren har mer eller mindre försvunnit”, berättar Mats Carlsson, verksamhetschef på allmänpsykiatrin.

Fler unga använder droger

Uppdaterad
Publicerad

Drogmissbruket ökar i Dalarna – och det kryper ned i åldrarna. På landstinget märks utvecklingen på flera sätt.

– Min känsla är att det ökat ganska kraftigt, vi ser på de beläggningssiffror vi har på avdelningen för missbruk att den är tämligen välfylld vilket den inte var riktigt för några år sedan, säger Mats Carlsson, verksamhetschef på allmänpsykiatrin i Falun och Säter.

LÄS MER: Injicering i söder, alkohol i norr. Geografin skiljer missbruken åt

Blandmissbruk vanligast

Stereotypmissbrukaren som sitter på en bänk och dricker alkohol menar han mer eller mindre har försvunnit.

– Den medelålders man som vi såg tidigare på parkbänken som drack alkohol ser vi inte renodlad i dag, utan det är blandmissbruk i lägre åldrar, säger Mats Carlsson, som uppskattar snittåldern på missbruksenheten till 25 år.

TV: ”Tillgången har exploderat och priserna har gått ner”

Kö till vårdplatser

Det ökade missbruket märks också delvis genom de ökade köer till så kallad LARO-behandling, där substitut till opiater används för att kontrollera missbruket. Till viss del kan dock detta bero på att kraven sänkts. Den som är berättigad till behandling måste bevisa ett etablerat heroinmissbruk i sex månader i stället för som tidigare ett år.

– Vi har en kö in på det programmet, och det ökar ständigt, säger Mats Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.