Fler väljer vårdcentraler i andra län

Uppdaterad
Publicerad

750 personer i Dalarna har valt att lista sig på en vårdcentral i ett annat landsting, medan 2100 personer från andra län väljer att få vård i Dalarna, det rapporterar P4 Dalarna.

För två år sedan gjordes en lagändring som gjorde att man nu kan välja en vårdcentral i ett annat landsting och det verkar bli allt populärare.

Många av de 2100 personer som kommer utomläns ifrån och som har bytt till en vårdcentral i Dalarna kommer i från Norberg och Fagersta i Västmanland län.

– Vi ser inte att det stannar av, utan vi har ett inflöde av patienter hela tiden, säger Helene Schoultz, verksamhetschef på vårdcentralen Koppardalen i Avesta till P4 Dalarna.

Och hon tror att anledningen till att folk från andra län listar sig i södra Dalarna är att man tidigare har fått gå till akuten på Avesta lasarett. En annan förklaring, tror hon, är att de kallar patienterna till årliga kontroller.

En förklaring till varför 750 kullor och masar har valt att lista sig i landsting är att de pendlare och jobbar i andra län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.