Flera vittnen hävdar att 30-åringen visste om att flickan var 14 år. Foto: SVT/arkivbild

Flicka ”såg äldre ut” – man frias från våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man från Dalarna frias från misstankarna om våldtäkt mot barn – trots att det enligt rätten är bevisat att han haft samlag med en 14-årig flicka.

Mora tingsrätt påpekar i domen att flickan ser äldre ut än hon är. Flera vittnen hävdar även att 30-åringen visste om att flickan var 14 år. Trots det anser rätten inte att bevisen räcker för en fällande dom.

”30-åringen har förnekat att han genomfört de sexuella handlingarna som angett i åtalet. Han har medgett att han vaknat i samma säng som flickan, men inte kunnat förklara hur eller varför han hamnat där. 30-åringen har förklarat detta med att han varit kraftigt berusad” skriver Mora tingsrätt i domen.

”Ovanligt med piercing”

Att flickan har en piercing i ansiktet anser rätten ovanligt för en 14-årig flicka.

”Av videoförhören har framgått att flickan har ett utseende och kroppsutveckling som gör att hon kan ge intryck av att vara äldre än 15 år. Det har vidare framgått att flickan har piercing i ansiktet, vilket inte kan anses vara vanligt bland barn under 15 år” skriver Mora tingsrätt.

30-åringen har varit frihetsberövad som anhållen och häktad från den 15 februari 2016 till och med den 11 april 2016. Då släpptes han på fri fot.

Chattat med varandra

Polisen har fotograferat en konversation mellan flickan och 30-åringen. Där uppmanas flickan att säga till sin mormor att de sov när hon kom in i rummet.

Enligt domen skriver 30-åringen att de inte haft samlag och sedan skrivit ”neka neka  till flickan i ett chattmeddelande.

Läs även: Åklagaren överklagar domen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.