Lastbilschauffören frias i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den lastbilschaufför som med sitt tunga fordon förstörde flottbron i Gagnef, friades under tisdagen av Svea Hovrätt.

Alla artiklar om flottbron hittar du här

I Falu tingsrätt friades den 50-årige åkeriägaren från Lidköping, som i mars 2015 körde ut med sin långtradare på flottbron i Gagnef. Nu fastslår Svea Hovrätt tingsrättens dom.

Flottbron i Gagnef

Lastbilschauffören hade tur på många sätt. Först och främst överlevde han olyckan då hans 60 ton tunga långtradare knäckte flottbron och han själv hamnade i det iskalla älvvattnet.

Sen frikändes han av tingsrätten från åtalet om vårdslöshet i trafik. Detta trots tydlig skyltning om att flottbron bara klarar en totalvikt på max 4 ton, alltså en bråkdel av vad hans fordon vägde.

En krånglande GPS

En majoritet av rätten trodde mer på chaufförens uppgifter om en krånglande GPS, än på ett närboende vittne som sett lastbilen stå stilla en minut innan den körde ut på bron.

Reparationen kostade fyra miljoner

Reparationen av bron pågick under fem månader och kostade totalt fyra miljoner kronor, pengar som Trafikverket kommer att kräva av åkeriets försäkringsbolag.

Ytterligare en långtradare körde över bron

I april i år körde en annan långtradare över flottbron, dock utan att några skador uppstod. Trafikverket arbeter nu med att få till en lösning, som gör att tyngre fordon inte ska kunna åka över flottbron.

Läs även: Många reaktioner sedan ny långtradare kört över flottbron i Gagnef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flottbron i Gagnef

Mer i ämnet