Under torsdagskvällen kunde en av bussarna lämna Limedsforsen. Foto: Patrik Qvicker

En buss har nu lämnat Limedsforsen

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14.40 på torsdagen lyckades Migrationsverket övertala flera flyktingar att kliva av en av bussarna i Limedsforsen i Västerdalarna.

Det rör sig om tre familjer, cirka tio personer som nu valt att kliva av. De har nu flyttat in i de anvisade husen i fritidsbyn.

Vid 17-tiden kunde bussen lämna Limedsforsen efter hjälp av bärgare. Den andra bussen står dock fortfarande kvar. Den är tom, men runt 5-10 personer blockerar vägen för bussen i protest. Migrationsverket kommer inte hinna med att medla mer under torsdagen, rapporterar SVT Dalarnas reporter Patrik Qvicker på plats. I den buss som nu lämnat Limedsforsen fanns båda de busschaufförer som tvingats kvar sedan i söndags.

Flyktingar i Dalarna

Det var i söndags som flyktingarna anlände till Limedsforsen mellan Malung och Sälen. Flera av dem valde att inte kliva av bussen då de var missnöjda med placeringen.

För avlägset

– De säger att vi ska bo här, men det passar inte alla oss. Vi har barn och en gravid kvinna, det är för kallt, det finns inga affärer och ingen doktor så det är inte passande för oss att bo här, sa en av de asylsökande på måndagen.

Husen i stugbyn är gjorda för vinterturister. Migrationsverket och de som äger stugbyn har förklarat att Limedsforsen är en by där det bor människor och att det finns både affär och skola längre bort i området. På tisdagen började lokalbefolkningen i Lima att engagera sig och några valde också att ta med sig de nyanlända på en runddtur i byn.

Hänt tidigare

För en månad sedan vägrade asylsökande att kliva av en buss i Fredriksberg dit de blivit hänvisade av Migrationsverket. En av de som var missnöjda med placeringen då var Mohammed Khalaf. Han valde till slut att flytta in på boendet där och nu stortrivs han i Fredriksberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet