Förhoppningar om nytt samarbete mellan Dalatrafik och PRO

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelsen på bussar i Borlänge står över hälften av de händelserapporter som skrivits av busschaufförer i Borlänge under 2017. Flera möten om vad som borde göras har hållts, och extra säkerhetsinsatser har gjorts. Nu hoppas också Dalatrafik på ett nytt samarbete med somaliska PRO.

Under 2016 skrevs ett nittiotal händelserapporter av busschaufförer. Det handlade om allt ifrån ordningsstörning och betalningsvägran till hot och rån.

Hittills har det inrapporterats ett femtiotal varav ett trettiotal handlar om säkerheten på bussarna i Borlänge.

Flera möten mellan inblandade

Efter de senaste veckornas eskalerande skadegörelse och hot mot busschaufförerna så har ett antal möten hållits mellan Dalatrafik, Polisen, Borlänge kommun samt brottsförebyggande rådet om hur man skall lösa den uppkomna situationen och i dag hölls ytterligare ett möte.

– I det längre perspektivet så tror vi att det är väldigt viktigt att jobba relationsskapande med dessa ungdomar i form av ökad närvaro av fältassistenter, säger Fredrik Holm på Borlänge kommun.

Dalatrafik möter somaliska PRO

När somaliska PRO följde med bussarna var det lugnt men sedan länsstyrelsen polisanmälde det samarbetet så har oroligheterna eskalerat. Under måndagen hade Dalatrafik och somaliska PRO ett möte för att om något nytt samarbete kan startas.

Det slutade med att de båda skulle fundera på vad som skulle göras och träffas igen.

– Det kanske finns någon annan vinkel på hur ett sådant samarbete skulle kunna gå till. De skulle till exempel kunna finnas runt busshållplatserna så att det inte blir som förra gången, säger Bengt Benjaminsson, vice vd på Dalatrafik.

Om inget konkret händer efter dessa möten så har facket tidigare varnat för att man kan komma att stoppa trafiken genom ett så kallat skyddsstopp.

– Vi har valt att avvakta då vi känner att de flesta instanser nu bistår med resurser, säger Madeleine Wibecker skyddsombud kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.