Fridolin vill ge fler biljett ut i livet

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man få fler elever att bli behöriga till gymnasieskolan? Det diskuterades när utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) samlade skolfolk i Borlänge idag.

Det var på Gylle skola som Gustav Fridolin (MP) drog in för att möta skolaktörer i Dalarna. Temat för dagen var hur man  skapar förutsättningar så att alla elever lämnar grundskolan med de kunskaper som behövs för att gå vidare till gymnasieskolan.

– Det är hur vi jobbar tillsammans, inte minst för de elever som har det tuffast i skolan idag. Kan vi få fler elever som lämnar grundskolan med behörighet till gymnasiet, biljetten ut i livet, då har vi också många fler som kan bygga makten över sitt eget liv och vara med och bidra, det är ju det vi alla vill, säger utbildningsministern.

Viktigt att få delge utmaningar

En av de som fanns med under dagen var läraren Anders Ericson Lindsten från Säter. Han menar att det är viktigt att regeringen och utbildningsdepartementet kommer ut och berättar om hur man resonerar kring ämnet.

– Men jag tycker också att det är viktigt att vi som deltar får möjlighet att delge våra utmaningar, säger han.

Det handlar alltså om dialog och Fridolin reser runt i landet för att ta in vad som diskuteras i skolvärlden.

Tidiga insatser

– Kan vi i tid möta elever som börjar må dåligt, sätta in specialpedagogiska insatser för den som har svårt för läsning eller räkning så att inte åren går och självförtroendet bryts ner, så betyder det jättemycket för resultaten och så klart jättemycket för individen.

Men att få rätt insatser i tid är ett stort problem i skolan. Ofta krävs det att man har en diagnos innan insatserna sätts in.

– Hjälp ska du ju få utifrån det pedagogiska behovet, diagnos eller icke. Diagnos sätter vi på individer för att hjälpa till medicinskt och ibland kan de ge en ledtråd om vad  som kan funka i det pedagogiska arbetet, men det är inte de som ska avgöra vilket stöd du ska få i skolan, menar Fridolin.

Stöd behövs till pedagogerna

Och Anders Ericson Lindsten håller med om att det är viktigt att sätta in tidiga insatser, men det är något som också ställer andra krav på organisationen i sådana sammanhang:

–  Det behövs stöd för att frigöra tid för undervisning med kvalitet med kompetenta behöriga lärare, säger Anders Ericson Lindsten osom också menar att det är viktigt att förbättra lärarnas villkor, såsom lön och arbetsbelastning för att locka fler lärare till yrket.

– Attraktiviteten för läraryrket är ju oerhört viktigt för att locka de mest erfarna och kompetenta duktiga lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.