Fyrabarnsfamilj utvisades – myndigheter gjorde fel

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna har begått flera allvarliga fel när en mycket sjuk mamma i våras utvisades från Sverige med sina fyra familjehemsplacerade barn.

Programmet har synat hanteringen av ärendet där fyra barn utvisades tillsammans med sin svårt sjuka mor och lämnades hjälplösa i Moskva.

Det var i mars i år som fyra familjehemsplacerade barn utvisades till Ryssland tillsammans med sin svårt sjuka mamma som polisen hämtat från den psykiatriska kliniken i Säter.

Gävleborg – Familjen från Ingusjien

– Det är något som jag inte kan förstå. Hur man kan hämta en människa på en psykiatriavdelning, när hon står under behandling. Man hämtar barnen i familjehemmen och avvisar dem tillsammans, säger Gunborg Morén som är ordförande i Röda Korset i Hedemora.

När Uppdrag Granskning undersöker hur ärendet hanterats så uppdagas allvarliga brister. Gränspolisen i Gävleborg-Dalarna kritiseras för genomförandet av utvisningen, hämtningen av mamman på Säters sjukhus och att de lämnade familjen på flygplatsen i Moskva – ensamma och utan pengar.

Chefen för Gränspolisen i regionen Dalarna-Gävleborg, Willie Aflarenko anser dock att allt har gått rätt till.

– Eftersom jag verkställde det här så tycker jag att jag gjorde det på ett bra sätt.

Förra veckan återvände familjen till Sverige efter ett tufft halvår i Ryssland. Resan tillbaka till Sverige kunde ske tack vare vännerna hemma i Dalarna som samlat ihop pengar till flygbiljetterna.

Uppdrag Granskning sänds i SVT1 kl 20:00 under onsdagskvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Familjen från Ingusjien

Mer i ämnet