Foto: Elina Mattsson

Gångbro riskerade rasa – togs bort

Uppdaterad
Publicerad

Gång- och cykelbron över Källviksvägen i Falun riskerade att rasa. Bron har nu monterats ner.

– Det såg riktigt dåligt ut, fordonet hade kört rakt in i bron och knäckte då en pelare. Och eftersom den är sönder så har hela bron sjunkigt. Hela fronten på fordonet lyftes upp när lastbilen körde in i den så det måste ha varit en rejäl smäll, säger räddningstjänstens Johan Eriksson till SVT.

Se när bron plockas bort:

Det var vid lunchtid som en lastbil med släp körde in i bron. Det var lasten på släpet som tog i bron som fick skador.

– Bron riskerar att rasa, sade räddningsledaren Johan Eriksson då.

– Vi kommer att plocka ner bron och transportera bort den därifrån. Vi har stängt av gång- och cykelvägen. Bilvägen kommer att vara avstängd tills bron är nedplockad, säger Ulrika Bergman på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Falu kommun.

Källviksvägen går från Tallen-området och ner mot slalombacken.

Trafikverket skriver på sin hemsida att vägen kan vara stängd till klockan 18.00 under fredagen. Det är väg 841 från trafikplats Tallen till Källviken som är avstängd i båda riktningarna.

Bron kommer nu att transporteras bort och inspekteras.

– Vi ska se om det går att återanvända den men det finns risk för att det inte går, då får vi sätta dit en ny bro, säger Ulrika Bergman.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Det vet jag inte i dagsläget men jag utgår från att det blir ett försäkringsärende, säger Ulrika Bergman.

Hur lång tid det kan ta innan bron är lagad eller ersatt vet inte Ulrika Bergman. Tills dess får gång- och cykeltrafikanter som vill ta sig över riksvägen välja en annan väg.

– Det bli svårt göra en tillfällig lösning som jag ser det nu i alla fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.