Gävleborgspolisen överbelastad

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgsolisen är överbelastad av anmälningar om dödsolyckor på jobbet. De senaste fem åren har 12 anmälningar kommit in.

Det gör Gävleborg till ett av de län i landet som haft flest brottsanmälningar på dödsolyckor. Men nu satsar polisen i Gävleborg på att bli effektivare.

Senaste två åren har mellan 45 och 61 personer dött på jobbet varje år och runt 30 000 skadas skadas trots en tuff arbetslagstiftning. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Men inte alla dödsolyckor blir föremål för en polisutredning. Men om det finns misstankar om att olyckan kan vara ett brott mot arbetsmiljölagen och anmäls till polis så kan utredningstiderna bli orimligt långa.

Polisen i Gävleborg har varit hårt belastad med 12 anmälningar om dödsolyckor inom loppet av fem år, och från och med april månad satsar Gävleborgspolisen på en helt ny organisation som ska utreda arbetsmiljöbrotten. Henrik Forssblad är den polis som nu ska bli chef för den nya avdelningen för arbetsmiljöbrott på Gävleborgpolisen.

– Det kommer att leda till acceptabla handläggningstider, det kommer inte att bli långa handläggningstider som det varit i vissa fall då. Vi kommer att utreda snabbare och hitta vilka delar av processen vi kan förbättra, säger Henrik Forssblad.

Men långa handläggningstider hos polisen är ett problem över hela landet. Rikspolisstyrelsen gjorde förra året en egen utredning som visade på brister hur polisen utreder arbetsmiljöbrotten. Henrik Forssblad var en av utredarna.

– På vissa håll har det här varit underbemannat, man har haft för få handläggarna på ärendet.

Svensk polis ska bli en myndighet istället för 21 myndigheter som idag. Det innebär att dom poliser som utreder arbetsmiljöbrott kommer att samordnas i varje region. Gävleborgspolisen ska då samarbeta med poliser i Uppsala och Västmanland om arbetsmiljöbrotten.  

– Det innebär att vi blir en större resurs i den här regionen och mera flexibel, vid arbetsbelastning som är svåra att förutse kan vi ta resurser från regionen och samarbeta och bli effektivare.

– Jag tror alla myndigheter som är inblandade i det här kan göra en liten förbättring och sammantaget blir det en stor skillnad, säger Henrik Forssblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Mer i ämnet