Susanna Kallur får åka till Rio. Foto: Bildbyrån

Glädjebesked: Susanna Kallur får åka till Rio

Uppdaterad
Publicerad

Häcklöperskan Susanna Kallur får tävla i OS i Rio. Beskedet kom från Sveriges olympiska kommitté, SOK, på onsdagen.

EM i Amsterdam var Susanna Kallurs sista chans att klara SOK:s kvalgräns på 12:80. I sitt semifinallopp sprang hon i mål på tiden 12:96, 16 hundradelar från en OS-biljett.

Därefter var det upp till SOK att besluta om Kallur ändå skulle få åka till OS i Rio, som startar den 3 augusti. Och på onsdagen lämnade alltså SOK beskedet att Kallur får åka.

Dalarna – Susanna Kallur

– Jag är naturligtvis jätteglad, säger Susanna Kallur till SVT Nyheter Dalarna, om sin OS-biljett.

Fick beskedet av Torneklint

Att hon får tävla i Rio blev offentligt strax före klockan 14 på onsdagseftermiddagen, men Kallur berättar att hon fick beskedet från förbundskapten Karin Torneklint några timmar tidigare.

– Jag grät av lycka och tyckte att det var fantastiskt kul.

Kallurs bästa tid sedan comebacken är 12:91. Nu väntar en hård träningsperiod, och det är inte omöjligt att Kallur också kommer att springa något tävlingslopp.

Olympisk envishet

– Sannas målinriktning och envishet är olympisk, säger Peter Reinebo, SOK:s sportchef, till TT.

– Nomineringsgränserna är inga digitala gränser, det är en indikation på nivå. Vi tar ut Kallur därför att vi har en sammantagen bild om att hon har kapaciteten att konkurrera om en topp åtta-plats, säger Peter Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Susanna Kallur

Mer i ämnet