Glesbygden töms på butiker

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 60 procent av de små livsmedelsbutikerna i Dalarna och Gävleborgs län har lagts ner sedan mitten av 1990-talet.

SVT Pejl kan du själv se hur Sverige har förändrats under de senaste åren. Totalt är över 200 butiker borta i de båda länen och det är något som lett till stora förändringar i det sociala livet i glesbygden.

Över en mil till butiken

– Vi känner inte varandra här i byn numer, säger Inga-Lis Eriksson i Evertsberg.

#svthelasverige

I Evertsberg i Dalarna lades den sista livsmedelsbutiken ner för något år sen. I dag är det tolv kilometers resa till Älvdalen som gäller för att handla mat. Och livet i byn är sig inte likt.

– Man bara åker ner och handlar och ser aldrig någon från Evertsberg. Man pratar inte om problem och annat i byn. Numer känner vi inte varandra, säger Inga-Lis Eriksson som själv kämpade för att rädda butiken när den hotades av nedläggning.

”Butiken är byns hjärta”

Den lilla livsmedelsbutiken i Forsa i Hälsingland lever dock fortfarande. Mycket annat har försvunnit från byn men att affären finns kvar betyder mer än att handla mat.

– Det här är byns hjärta, butiken betyder mycket, säger Annica Lönn Frank från Forsa.

97 butiker kvar i Gävledalaområdet

Butiksdöden i Sverige är dramatisk och värst är det i glesbygdslän som Dalarna och Gävleborg. Sveriges television har kartlagt alla livsmedelsbutiker som lagts ner sedan 1996 – alltså de 17 senaste åren. 1996 fanns i de båda länen över 600 butiker. I dag finns bara knappt 400 kvar. Över 200 livsmedelsbutiker, 35 procent, har alltså lagts ner. Och räknar man bara de små livsmedelsaffärerna – de som har en omsättning på under sju miljoner kronor om året – så har nästan 60 procent av butikerna i Dalarna och Gävleborgs län försvunnit. 1996 fanns det 237 små butiker i området – i dag finns det 97 stycken.

”Köptroheten är ett problem”

Det handlar om butiker som fanns i glesbygden – som i Evertsberg – där byfolket genom ett kooperativ i flera år förgäves försökte rädda affären.Inga-Lis Eriksson satsade till och med egna pengar för att försöka få behålla byns affär.

– De yngre handlar ju där de jobbar. Köptroheten är ju ett problem, säger Inga-Lis Eriksson. De borde ha köpt basvaror här hemma. De kommer ju en gång att själva bli pensionärer och då saknar de sin butik.

Det är runt Älvdalen och Mora som den största förändringen skett i vårt område. Trots jättearrangemanget Vasaloppet inpå knutarna så är alla småbutiker borta. Affären närmast Mora – i Selja  -  är borta, butiken i Oxberg är nedlagd och Evertsberg är bara en av många andra små byar runt Älvdalen där livsmedelsbutiken har stängts. 1996 fanns hela åtta butiker inom en radie på två mil runt Älvdalen – i dag finns bara två butiker kvar inne i själva Älvdalens centrum.

– Man saknar att få träffa byor från Evertsberg, säger Inga-Lis Eriksson som åker ner till Älvdalen och handlar några gånger i veckan.

Andra kommuner som drabbats hårt i Gävledalaområdet är Nordanstig, Vansbro och Hudiksvall.

Forskare har granskat buriksdöden

Forskare knutna till bland annat Högskolan Dalarna har vetenskapligt undersökt vad som händer när livsmedelsbutiken försvinner från de små byarna.

Detaljgranskningen gjordes på tre olika orter i länet som drabbats av butiksdöden – Idkerberget, Vintjärn och Malingsbo. Och forskarna kom fram till att det inte främst är maten man saknar när affären läggs ner.

– Sista butiken är ofta det sista offentliga rummet. Det är där många träffas så det är en funktion som försvinner ur byn när affären läggs ner, säger Erik Westholm professor i kulturgeografi som är en av dem som gjorde undersökningen i Dalarna.

Ingen påverkan på in- eller utflyttning

Forskarna kom också fram till att en nedläggning av en butik inte påverkar varken in- eller utflyttningen från de små byarna.

– Vi har inte sett att det påverkar utflyttningen i några åldrar när en butik läggs ner, säger Erik Westholm.

Evertsberg bekräftar den bilden – där håller gamla affären på att byggas om till lägenheter. Och den nedlagda butiken i Oxberg fick också nytt liv när en annan företagare som inte säljer livsmedel, istället flyttade in. Men nog märks det att folket i byn saknar sin samlingsplats.

– Folk vill att vi ska ha café och sånt. De vill gärna ha en plats att samlas på, säger Maud Walkers som driver en träskobutik i den gamla affärslokalen i Oxberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svthelasverige

Mer i ämnet