Gödselspridare gör skillnad vid storbranden

Uppdaterad
Publicerad

En gödselvagn från Dalarna spelar just nu en stor roll vid släckningsarbetet av den stora skogsbranden.

Dålig sikt har under onsdagen gjort att flygplan och helikoptrar haft problem med släckningsarbetet. Och samtidigt säger väderprognoser att det under torsdagen också ska börja blåsa igen. Men oavsett väder och vind gör nu en ombyggd gödselvagn från Stora Skedvi stor skillnad.  

– Den är förberedd så att man kan sätta på en vattenkastare bak. Det är inga stora kostnader, men det är en del jobb, berättar ägaren av vagnen Göran Jonsson, som jobbar både som lantbrukare och kårchef vid Räddningstjänsten i Stora Skedvi.

Skogsbranden i Västmanland

Vattenkanonen som alltså sätts på gödselspridaren kostar runt 5000 kronor och på bara några minuter kan den fyllas upp med hela 15 kubikmeter sjö- eller bäckvatten. Att Göran Jonsson införskaffat vattenkanonen är en följd av att han insett att räddningstjänsten behöver bli effektivare i att bekämpa skogsbränder när klimatet tenderar att bli varmare och torrare.

– Den varma perioderna har vi haft flera gånger och det ser vi som en risk. Vi på (Räddningstjänsten) Dala Mitt tittar på brandriskprognoser och bygger upp resurserna kring det och vi förösker ha mer resurser på rull nu när det är sådana här förhållanden, säger Göran Jonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet