ett får i en ladugård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kostar mer att klippa fåret än vad vi får betalt för ullen” – hör fårägaren Peter Andersson och projektledaren Lina Sofia Lundin om arbetet för att öka statusen på svensk ull. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Hälften av all svensk ull bränns eller slängs – dalaprojekt ska vända trenden

Publicerad

Mer än hälften av svensk ull bränns eller slängs – samtidigt som stora mängder importeras från andra länder. Den trenden ska ett nytt projekt ändra på – ull från fårägare i Dalarna ska samlas in och bli råvara för bland annat kläd- och möbelföretag.

– Vi hoppas att det här ska betyda mycket för fårägarna som då kan sälja mer än bara köttet, säger Lina Sofia Lundin, projektledare på Dalarna Science Park som leder projektet.

I Sverige tillverkas cirka 1000 ton ull varje år men mer än hälften av den bränns eller slängs. Samtidigt importeras drygt 1700 ton förädlad ull.

Svensk ullstandard

Dalaprojektet är ett pilotprojekt som i sin tur är en del av ”The Swedish wool initiative” som vill skapa förutsättningar för varumärken och leverantörer att få tag i svensk ull av hög kvalitet. Efterfrågan av hållbara material finns och bland annat deltar flera stora klädföretag i projektet.

– Det har nu tagits fram en svensk ullstandard så att säljare och köpare pratar samma språk, säger Lina Sofia Lundin.

Insamling av ull i Borlänge

Hittills är det bland annat logistik och fler ullinsamlingsstationer som saknas för att ta tillvara ullen. I höst sätts därför en insamlingsstation upp hos fårägaren Peter Andersson i Borlänge.

– Det gör att vi får en sortering tidigare i kedjan och kan dela upp ullen i fler fraktioner, säger Peter Andersson.

Utveckling av produkter

Efter att ullinsamlingen är gjord kommer företagen i projektet att börja utveckla produkter.

– Ull är fantastiskt, den är förnyelsebar, kan isolera, vädra och självrengöra sig, säger Lina Sofia Lundin.

Projektet pågår till augusti 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.