Foto: Carl Sandin

Halfvarsson vill bryta medaljförbannelse

Publicerad

Mästerskap och Calle Halfvarsson brukar inte vara någon lysande kombination.

I VM i Lahtis vill 27-åringen ändra på den saken.

– Det skulle vara väldigt skönt att få ta med sig en individuell medalj hem, säger han.

Calle Halfvarsson har i vinter varit Sveriges vassaste herråkare och stått på världscuppallen fyra gånger.

Men det är nu det verkligen gäller.

Efter att ha blivit sjuk inför OS i Sotji och missat formtoppningen vid VM i Falun hoppas Halfvarsson att det här äntligen ska bli hans mästerskap. Än så länge är två stafettsilver i VM de enda medaljer som finns på meritlistan.

– Jag vill få till ett VM där jag känner att jag har fått ut det jag har kapacitet till och göra en så bra prestation som möjligt. Det tycker jag inte riktigt att jag har lyckats med tidigare, säger Halfvarsson.

Vann dubbelt

Säsongen inleddes på bästa sätt för Calle Halfvarsson, som var i kalasform när han vann dubbelt i Lillehammer i december. Sedan kom förkylningarna runt jul och nyår och därefter har det inte blixtrat på samma sätt kring Halfvarsson. Även om tendensen har varit positiv sedan comebacken i världscupen i Ulricehamn.

– Medaljerna kommer ju om jag bara får den där känslan jag hade i Lillehammer, när man kan åka väldigt fort utan att bli riktigt trött och hinner återhämta sig i varje utförsbacke.

Halfvarsson går in i VM-tävlingarna direkt i torsdagens sprint tillsammans med Teodor Peterson, Oskar Svensson och Karl-Johan Westberg.

TT: Tuffaste konkurrenterna där?

-Klæbo är ju väldigt bra och vann i helgen och visade bra form där. Finn Hågen (Krogh) blir väldigt stark, Pellegrino också och så verkar Ustiugov har hittat tillbaka till formen efter formsvackan efter Tour de Ski. Det finns många namn.

TT: Men du nämner inte Petter Northug?

– Jag tror inte att Northug kommer att vara med och slåss där uppe, men man vet aldrig med honom och ska väl aldrig räkna bort honom. Han kan lika gärna stå där högst upp till slut.

Skiathlon största chansen

I genrepet i Otepää missade Calle Halfvarsson finalen med futtiga tre tusendelar, så en finalplats finns utan tvekan inom räckhåll i VM-sprinten. Största chansen till en individuell medalj tror dock Sågmyra-åkaren kommer i lördagens tre mil långa skiathlon.

– Jag tror att den passar mig väldigt bra, när folk är lite trötta och det börjar gå mot en spurt.

Calle Halfvarsson

Född: 17 mars 1989.

Bor: Falun.

Klubb: Sågmyra SK.

Tränare: Ola Ravald, tränare herrlandslaget.

Meriter: VM: silver i stafett 2013 och 2015. Världscupsegrar: 3; sprint (f) Tour de ski, Oberstdorf, 29 december 2013, sprint (k), Lillehammer, 2 december 2016, 10 km (f), Lillehammer, 3 december 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.