Johan Szymanski, räddningschef vid Brandkåren i Mora. Foto: SVT

Brandchef har varnat för E45:an

Uppdaterad
Publicerad

Räddningschefen vid Brandkåren i Mora, Johan Szymanski har tidigare varnat för trafiksäkerheten på E45:an från Mora och norrut.

– Vi har vid två tillfällen skickat in varningar till Trafikverket, senast förra året, om att sträckan har problem när det gäller bärigheten i kantgruset, säger han.

När det gäller söndagens bussolycka söder om Sveg i Härjedalens kommun säger han att han inte kan uttala sig då man ännu inte vet vad den berodde på.

Bussolyckan i Härjedalen

Johan Szymanski är noga med att påpeka att hans farhågor gäller E 45:ans sträckning i Mora och Orsa kommuner. Det gäller sju av de 14 milen mellan Mora och Sveg.

Efter en olycka i somras, då en lastbil körde av E45:an en och en halv mil norr om Orsa , skickade räddningstjänsterna i Mora och Orsa, med räddningschef Johan Szymanski och ställföreträdande räddningschef Per-Erik Jonsson i täten, in en skrivelse till Trafikverket. Där påtalade man att flera trafikolyckor har skett på grund av brister i bärigheten i kantgruset på E45:an.

Även år 2012 skrev man till Trafikverket om problemen med E 45:an. Då svarade Trafikverket, enligt Johan Szymanski, att man hoppades på att kunna göra vägen trafiksäkrare.

– Det har hänt ett antal olyckor med större fordon, det räcker med att ett större fordon kommer lite utanför kanten så kan det hända något. Bärigheten i kanten är helt enkelt för svag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet