Efter bussprotesten – han tog med flyktingarna på rundresa

Uppdaterad
Publicerad

Ockupationen av bussarna i Västerdalarna är inne på andra dygnet – Lokalbefolkningen engagerar sig.

Ockupationen av bussarna i Limedsforsen i Västerdalarna är inne på andra dygnet. Flyktingarna som kommer främst från Syrien och Irak som kommit dit är missnöjda med boendet, eftersom de tycker att fritidsbyn ligger mitt i vildmarken och att det är för långt till affär och sjukvård.

På tisdagen började lokalbefolkningen i Lima att engagera sig. Insamlade leksaker och kläder överlämnades på tisdagsförmiddagen och några valde att erbjuda en rundresa i området.

Flyktingar i Dalarna

– Jag tycker det är bra att vi har en human flyktingpolitik, men det måste också märkas i bemötandet och det är inte alltid det är så. Ibland är man mer upptagen av logistiken och då krockar man ibland, säger Erik Bjurström som är en av de bybor som erbjöd en rundtur.

Fortsätter att ockupera bussar

Migrationsverket har under hela tisdagen försökt att övertala flyktingarna om att ge upp ockupationen av bussarna och acceptera boendet. Övertalningsförsöken missslyckades och när Migrationsverket lämnade Lima sent på eftermiddagen nobbade fortfarande 14 av de 50 flyktingarna boendet och fortsatte att hindra bussarna från att lämna. Flera av dem har också uppgett att de vill ta tillbaka sin asylansökan.

”Har inte försökt övertyga någon”

Ungefär samtidigt som Migrationsverket lämnade så återvände de som tackat jag till lokalbefolkningens erbjudande om en rundtur i området.

– Vi åkte till Malung och åt på en pizzeria där vi blev serverade av landsmän, minsann. Det hade jag ingen aning om, men så blev det. Jag har inte försökt övertyga någon om någonting, utan jag har visat runt folk i min hembygd, helt enkelt, berättar Erik Bjurström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet