Foto: SVT

Han tog sitt liv i väntan på vård

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt års väntan på psykiatrisk vård – så ser det ut på sina håll i Dalarna. När Christoffer väntat på vård i över ett och ett halvt år orkade han inte längre. Då tog han sitt liv.

– Vi förlorade en familjemedlem för att de inte kan göra sitt jobb, säger hans syster.

SVT Nyheter Dalarna granskade psykiatrin i Dalarna under hösten 2016, och kartlade hur nedskärningar inom Landstinget påverkade patienter och personal. Den här artikeln är från den granskningen.

Vi träffar Christoffers mamma och syster i hemmet i Borlänge. 2016 har det har gått två och ett halvt år sedan han gick bort och saknaden efter honom är fortfarande stor.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

– Man kör på i vardagen, men när man stannar upp så känner man att det gör lika ont idag som dagen när han gick bort, säger hans syster.

Ett rop på hjälp

Christoffer tog sitt liv i väntan på att få vård. Han hade väntat i över 1,5 års tid för att få hjälp på öppenvårdspsykiatrin i Borlänge, under den tiden försökte han upprepade gånger ta sitt liv.

– Självmordsförsöken var ett rop på hjälp, han ville inte ta sitt liv, säger systern till SVT Nyheter Dalarna.

– Han frågade jämt, vad ska man göra för att få hjälp, säger Christoffers mamma.

Personal sjukskriven

Efter ett av självmordsförsöken hamnade Christoffer på slutenvården i Säter och när han skrevs ut fick han stöd i form av samtal på mottagningen i Borlänge. Men när hans behandlare sjukskrevs fick inte Christoffer någon annan hjälp.

I februari 2014 tog han sitt liv.

– Vi förlorade en familjemedlem för att de inte kan göra sitt jobb. Man förstår att de har det svårt ekonomiskt, men ingen ska behöva dö, säger Christoffers syster.

Patienter hamnar i flaskhals

SVT Nyheter Dalarnas granskning av psykiatrin i Dalarna visar att det idag är kö till samtliga öppenvårdsmottagningar i länet. Mottagningarna klarar ett första besök inom 90 dagar, men därefter hamnar patienter i en flaskhals.

I Borlänge är det längst kö till fortsatt behandling, där väntar 130 personer på att få träffa läkare eller terapeut. Detta innebär en väntetid på mellan ett och ett halvt och två år.

Försöker hitta nya arbetssätt

Nedskärningar och personalbrist ligger som grund för de långa väntetiderna.

– Vi jobbar hela tiden med att hitta nya arbetssätt. Vi hoppas kunna införa internetbaserad behandling inom psykiatrin. Vi försöker starta fler gruppverksamheter för att hjälpa fler samtidigt och naturligtvis kommer vi fortsätta rekryteringen av personal, säger Susanna Berglund, enhetschef på Borlänge öppenvårdspsykiatri.

Fakta / Här finns hjälp och stöd att få

Organisationen Spes är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.

Spes har telefonjour varje kväll mellan 19 och 22, och nås på telefon 08-34 58 73. Där kan man få prata anonymt med någon som själv har erfarenhet av hur det är att ha mist någon i självmord.

Här hittar du Spes hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet