Åklagaren: ”Handlar om en viktig princip”

Uppdaterad
Publicerad

I tre dagar har förhandlingar pågått om den så kallade Peab-härvan i Falun. Fem personer överklagade domarna om mutbrott och bestickning.

2014 dömdes fyra tjänstemän i Falu kommun och två anställda för mut- och bestickningsbrott. Enligt domen ska de kommunanställda bland annat ha tagit emot biljetter till Melodifestivalen, blivit bjudna på julbord och fått hockeybiljetter av Peab. På så sätt fick Peab jobb åt kommunen för drygt 160 miljoner kronor utan upphandling. Falu tingsrätt dömde alla sex till dagsböter av varierande omfattning.

Fem av domarna överklagades och i måndags inleddes rättegången i Svea hovrätt. Samtliga vill att hovrätten sänker straffen eller ogiltigförklarar tingsrättens dom.

Dalarna – Peabaffären

Åklagaren Thomas Forsberg vid riksenheten för korruption yrkar på att tingsrättens dom ska stå kvar.

– Beloppen är inte de största i historien men det handlar om en viktig princip. Det ska inte finnas några tvivel om hur skattepengar används, säger Thomas Forsberg.

Dom meddelas den 22 maj klockan 11.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet