Foto: Lillian Lundin Stöt

Hanna gör en av Sveriges godaste kladdkakor

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Stöt från Mora kom på en delad fjärde plats när Sveriges godaste kladdkaka skulle utses.

Under den pågående bak- och chokladmässan i Stockholm tävlade sex ungdomar om att göra den godaste kladdkakan.

Tävlingen Kladdkakeracet riktar sig till ungdomar mellan 10-14 år och över 200 bidrag hade skickats in till årets tävling.

Sex av dem kom till final, en av dem var Hanna Stöt från Mora. Hanna slutade på en delad fjärde plats med sin kladdkaka med koksogömma.

– Det var nervöst så klart men det gick ganska bra. Det var mer nervöst när du skulle ge kakan till juryn än när du bakade den, för när du bakade den så hade du något att göra, berättar Hanna Stöt efter tävlingen.

Förutom att det var lite nervöst att lämna kakan till juryn så var det också lite nervöst att arbeta ui ett nytt kök med en ny ugn.

Hanna funderar på att eventuellt arbete med bakning i framtiden och hon kan tänka sig att ställa upp i fler baktävlingar.

– Det var roligt och alla var snälla och de andra deltagarna var roliga.

Hon har bakning som en hobby och det är något hon gärna gör efter skolan.

– Jag bakar lite blandat, bullar, wienerbröd, cupcakes, biskvier och matbröd.

Hannas kladdkaka med koksgömma

Receptet gäller för 10 bitar

Ingredienser

125 g smör

50 g mörk choklad

2 ägg

2 1⁄2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 1⁄2 dl vetemjöl

4 msk kakao

Kokosgömma:

1 1⁄2 dl kondenserad mjölk

2 1⁄2 dl kokosflingor

2 dl vispgrädde

200 g bär, t ex björnbär

ev kokos som topping

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Börja med kokosgömman. Rör samman kondenserad mjölk och kokosflingor i en bunke, ställ i kylen. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Rör ner ägg, socker, vaniljsocker, mjöl, kakao och den smälta chokladen i smöret. Rör till en slät smet. Häll hälften av chokladsmeten i formen, bred försiktigt ut kokossmeten och täck med resten av chokladsmeten. Grädda i mitten av ugnen 18-20 min. Låt svalna och servera med vispad grädde och bär. Toppa ev med kokos.

Recept från www.arla.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.