Foto: Emil Andersson

Se högklackade golvläggaren Emil delta i SVT Opinion

Uppdaterad
Publicerad

Emil Andersson, 25, från Ludvika blev arg och ledsen när han såg hur kvinnor tvingas bära högklackat på jobbet trots att de blöder om tårna. Genom att byta sina arbetsskor en dag som golvläggare ville han visa skeva kvinnoideal.

– Det var verkligen vedervärdigt. En otroligt obehaglig upplevelse att göra, men en lärorikt inblick i hur kvinnor kan ha det, säger Emil Andersson till SVT Nyheter Dalarna.

Idén till att göra videoklippet om en arbetsdag i högklackat fick han efter att ha sett bilder i sociala medier. På bilderna är det kvinnor som blöder om sina tår efter en arbetsdag.

– Skådespelaren Julia Roberts gick barfota på röda mattan under årets Cannes-gala. Då tänkte jag att det här måste uppmärksammas, säger Emil Andersson.

Hård jargong bland hantverkare

Att hantverkare går runt i högklackat är ingen vanlig syn i Ludvika. Denna arbetsdag skulle Emil Andersson jobba i en lägenhet som låg fyra våningar upp, utan någon hiss.

– Jargongen från hantverkare kan vara lite hård, men de skrattade och tyckte det var en rolig grej. De såg lite speciellt ut med arbetskläder och rosa pumps, säger Emil Andersson.

Hur har reaktionerna varit efter videon?

– Jag har fått många positiva kommentarer. Flera kvinnor har hört av sig och tycker det är bra att jag uppmärksammar detta som man, säger Emil Andersson.

Hur var känslan när du tog av dig skorna?

– Jag kände en oerhörd lättnad att veta att när jag vaknar så behöver jag inte ta på mig de här skorna igen, avslutar Emil Andersson.

Emil Andersson medverkar också i kvällens Opinion Live klockan 22.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.