Foto: SVT / Hannes Forssell

Här är de giftigaste vattendragen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har samlat provtagningar efter miljögifter från de senaste tio åren i en rapport. Resultaten visar att över 400 naturfrämmande ämnen finns i Dalarnas ytvatten.

Totalt 60 sjöar och vattendrag har undersökts. Tre områden sticker ut, där särskilt höga halter av miljögifter uppmätts. Det handlar om Faluån i Falu kommun, Svartån i Avesta kommun och sjöarna längs Kolbäcksån i Ludvika och Smedjebackens kommun.

Kan påverka vattenmiljön negativt

Enligt Anna Wemming, miljöanalytiker på Länsstyrelsen Dalarna, visar proverna att flera ämnen finns i mängder som gör att de kan påverka vattenmiljön negativt.

– Alltför höga koncentrationer av vissa ämnen kan bland annat leda till att vattenlevande organismer dör, att de misslyckas med fortplantningen, eller får sårskador, säger Anna Wemming.

De ämnen som hittats kan kopplas till länets tidigare omfattande trä- och gruvindustri.

Går bra att bada och äta fisk

Det ska inte vara någon fara att bada i sjöar där miljögift hittats, och det går bra att äta fisk från de vattendrag som undersökts. Den som har små barn bör dock vara uppmärksam.

– Det är olämpligt att barn leker runt strandkanten på sjöar med kraftigt förorenad bottenmiljö, eftersom de kan stoppa sand i munnen.

Länsstyrelsen arbetar nu med att lokalisera källorna till föroreningarna.

– För att minska utbredningen behövs många olika typer av åtgärder, stort som smått. Det kan vara alltifrån att konsumenter väljer miljömärkta varor till att en miljöfarlig verksamhet fasar ut farliga kemikalier, säger Anna Wemming.

Läs hela rapporten här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.